erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83514
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83514

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder kruisende zadeldaken (nok loodrecht op straat). Gevel van 1871 vervangt een puntgevel uit de 16de eeuw (?) van drie Brugse traveeën, type I. Bepleisterde en ecrubeschilderde lijstgevel op grijze plint; algemene ordonnantie en ook grotendeels de afwerking sluit aan bij deze van nummer 11. Belijnende kordonvormende lekdrempels van de tweede bouwlaag dienen als puilijst voor de begane grond verlevendigd met imitatievoegen, die hier uitstralen boven de rechthoekige openingen. Bekronend hoofdgestel met alternerend rechthoekige steigergatvullingen en panelen, kroonlijst op klossen. Benedenvensters met lekdrempels op consoles, bovenvensters - vierkant op de mezzanino - met ingeriemde omlijstingen; bewaard 19de-eeuws houtwerk.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen nummer 83/1871.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 337.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83514 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.