erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 83516   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83516

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Lange Raamstraat. Hoekpand van drie en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). 17de-eeuws huis is verbouwd in de 19de eeuw: verhogen met bouwlaag, voorgevel krijgt een topgevel met vlechtingen die links de vorm van het deels geknikt zadeldak overneemt. Oorspronkelijk bestond het pand uit twee woningen met vier muuropeningen op de begane grond van beide gevels; tijdens consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): terugbrengen tot één woning en herschikken van begane grond, zie huidige enkelhuisopstand. Verankerde, lichtgeelbeschilderde bakstenen tuitgevel op bruine plint. Rechthoekige openingen, rechter venster op eerste bouwlaag met afgeschuinde dagkanten; begane grond aan de zijkant oorspronkelijk beluikt, zie duimen. Oudere ontlastingsbogen en sporen van verbouwingen verwijzen naar 17de-eeuwse openingen. Plint met afgeschuinde hoek. In de zijgevel: sporen van oudere openingen onder meer twee spitsboogjes van een vensternis. De verankerde bakstenen achtergevel is een halve puntgevel met vlechtingen; bovendeel uitkragend op korfboognis.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 451/1986.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 177.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 337.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83516 (Geraadpleegd op 09-07-2020)