erfgoedobject

Burgerhuis De Kleinen Vierpot

bouwkundig element
ID
83517
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83517

Juridische gevolgen

Beschrijving

"HUIS GHENAEMT/ DE KLEINEN VIERPOT". Diephuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen. Gevel "HERSTELD/ ANNO/ 1901", zie jaarcartouches met behoud van de 17de-eeuwse constructieve elementen als resultaat van "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect Eduard Andries (Brugge). Neobarokke trapgevel van baksteen (8 treden + topstuk en smeedijzeren windvaan) met uitgewerkte muurankers. Gebruik van natuursteen voor sokkel, speklagen, afwerking van de muuropeningen en ornamenten. Uitkragende bovenverdieping op rondboogfries aanzettend op mascarons en verrijkt met figuratieve sluitsteen; huisnaamcartouches in de boogvelden. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten, deur in geblokte omlijsting. Bovenvensters in rondboognissen met figuratieve sluitsteen en cartouches in de boogvelden. Bolkozijn van de top gevat in korfboognis; erboven klein rondbogig luik onder smeedijzeren hijsbalk.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, december 1973.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 89/1901.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis De Kleinen Vierpot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83517 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.