erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 8352   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8352

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Neoclassicistisch getint enkelhuis van drie traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak met linker dakvenster en vorstkam, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van arduin op de begane grond. Lijstgevel gemarkeerd door de licht vooruitspringende deurtravee: rechthoekige deur in een geprofileerde arduinen omlijsting; deurvenster op de bel-etage gevat in een met driehoekig fronton bekroonde omlijsting en gemarkeerd door een arduinen balkon op zware consoles, met gietijzeren leuning; voorts rechthoekige bovenvenster in een bepleisterde omlijsting met bekronend druiplijstje, drempel- en druiplijstconsoles. Gelijkaardige beneden- en bel-etagevensters. Omlijste bovenvensters met drempelconsoles en versierde bovendorpels. Gekorniste kroonlijst op modillons.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8352 (Geraadpleegd op 10-07-2020)