Pachtgoedhof met boomkapel in linde en omwalde boomgaard

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Open hoeve gelegen naast een omwalde boomgaard en bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en enkele minder belangrijke dienstgebouwen. Naast de ingang: linde met votiefkapelletje.

Woonhuis van het dubbelhuistype, van zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) voorzien van twee getrapte dakvensters met kruiskozijnen, jaarsteentjes, respectievelijk 1690 en 1697 en steigergaten. Gedecapeerde gevel op gecementeerde plint. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels (19de eeuw). Moderne rechthoekige deur in zandstenen omlijsting. In rechter zijgevel getralied, rondbogig zoldervenster.

Parallel aan het woonhuis ten westen ervan: grote dwarsschuur onder zadeldak (heden golfplaten); met volledig bewaarde horizontale beplanking.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De grote dwarsschuur met horizontale beplanking, die zich ten westen van het woonhuis bevond, werd gesloopt en vervangen door een moderne constructie. Dit is al zichtbaar op luchtbeelden van 2000-2003.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Warandestraat 159, Kruibeke [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 14 juli 2021).