erfgoedobject

Herenhuis in rococostijl

bouwkundig element
ID
83554
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83554

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, met twee bouwlagen en zeven traveeën onder een zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Ontpleisterde (?) bakstenen lijstgevel met verwerking van arduin voor de plint, venster- en deuromlijstingen. Steekboogvensters in geprofileerde omlijsting met rocaillesluitsteen. Geaccentueerde middentravee met poort in korfboogomlijsting met breed kwarthol beloop op imposten en neuten, acanthusbladsluitsteen en bekronende schouderboog onder een gestrekte druiplijst. Deurvenster op de bel-etage in steekboogomlijsting met oren en neuten onder een gebogen gekorniste druiplijst. Drie bekronende spiegelboogvormige dakvensters gekantonneerd door langgerekte voluten onder gebogen en driehoekige druiplijst. Eenvoudige, aflijnende kroonlijst onderbroken voor middendakvenster.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in rococostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83554 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.