Hoeve Ferme de la sucrerie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ferme de la sucrerie

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Ferme de la sucrerie

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Munkboshoeven en omgeving: fase 2

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ferme de la sucrerie

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Munkbos

Beschrijving

Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Circa 1840 schonk grootgrondbezitter Vifquin, bij testament, deze hoeven aan de Commissie van Openbare Onderstand van Doornik. In 1976 samen met 102 hectare land verkocht.

Zogenaamd Ferme de la sucrerie; suikerfabriek van de 19de eeuw. Heden semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd op de drie zijden van een rechthoekig, deels gekasseid erf met linde- en fruitbomen. Noordoostzijde deels afgesloten door dienstgebouw en muur van nummer 10. Zuidoostzijde ook deels afgesloten door een muur. Woonhuis, dubbelhuistype, van twee bouwlagen op de noordwestzijde. Erfgevel met oorspronkelijk vijf traveeën en licht getoogde vensters; twee linker traveeën vervangen door een breed rechthoekig venster. Classicistisch getinte rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting van arduin op neuten, bekroond door architraaf en druiplijst op consoles. Dienstgebouw, rechts in het verlengde van het woonhuis, aan de erfgevelzijde uitgebreid met lagere bijbouw onder lessenaarsdak (pannen). Ten zuidwesten, dwarsschuur gemarkeerd door gedichte steekboogvensters. Ritmering door drie korfboogpoorten met druiplijst; voorts brede getoogde muuropeningen, spaarvelden soms doorbroken door rechthoekige deuren. Ten zuidoosten stalvleugel met twee bouwlagen afgelijnd door baksteenfries. Rechthoekige staldeuren in een vlakke omlijsting van arduin; brede getoogde muuropeningen met spaarvelden. Rechthoekige bovenvensters voorzien van arduinen onder- en bovendorpels. Resten van brug en gracht op de zuidwestzijde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle