erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom

bouwkundig element
ID
83583
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83583

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenvoudige kapel, mooi ingeplant midden de korenvelden op het kruispunt van drie veldwegen. Omgeven door coniferen, cipressen en dichte haag; dreef. Naar verluidt opgericht voor een bestaand Onze-Lieve-Vrouwbeeld, eertijds opgehangen aan een beukenboom. Huidige kapel in 1661 gebouwd op kosten van M.F. Van der Meere, heer van Voorde; volledig gerestaureerd in 1959 onder leiding van Raymond Marie Lemaire op initiatief van de huidige eigenaar (zie gedenkplaat in de kerk). Witgekalkt zaalkerkje van drie traveeën met halfrond koor. Bak- en zandsteenbouw op zandstenen sokkel. Zadeldak (leien) met klokkenruiter, laatstgenoemde opgevat als topstuk van de puntgevel. Puntgevel afgelijnd door zandstenen negblokken en afgewerkt met aandak, vlechtingen en schouderstukken. Korfboogdeur in een deels vernieuwde, geblokte omlijsting van zandsteen. Steekboogvormig bovenvenster voorzien van zandstenen hoekblokken geflankeerd door twee zandstenen cartouches. Gevelsteen met jaartal 1661 in de top. Zijgevels verlicht door eenvoudige steekboogvensters met zandstenen hoekblokken. Ramen met ijzeren roedeverdeling.

Mobilair: aangepast interieur met kopie van het Onze-Lieve-Vrouwbeeldje uit de 16de eeuw. Kruisweg van Fragonard hersteld door kunstschilder Ingels.

  • DE SMET J., Kapel van O.-L.-Vrouw van Beukeboom te Voorde, in Land van Aalst, 1960, p. 43.
  • Kultureel jaarboek van Oost-Vlaanderen, 1976, p. 34.

Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Knotwilgenrij Kapel O.-L.-V. ten Beukenboom

  • Is deel van
    Voorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83583 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.