erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 83588   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83588

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Alleenstaande woning in neogotische stijl, waarvoor bouwaanvraag uit 1913 (jaartal zichtbaar op muurankers) naar ontwerp van Th. de Grooff.

Gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) dat voorzien is van een kroonlijst met klossen en een dakkapel boven de inkomtravee, voorzien van kunstleien. Rechts inkomtravee met reliëf van molen in het boogveld van het bovenvenster, verwijzend naar de vroeger achter de woning gelegen windmolen "De Tuymelaer" (1845-1905), waar nadien de moderne maalderij De Schepper in de plaats kwam. Vensterrisaliet met Brugse travee onder dakuitsprong met getrapte top, voorzien van overhoekse pinakels en decoratieve gevelankers. Zijgevels uitvoerig gedecoreerd met banden van gele baksteenmozaïek. De begane grond werd aangepast tot winkelfunctie en is momenteel een apotheek.

Bewaarde oorspronkelijke interieurelementen: pilasters met marmering en Korinthisch kapiteel, mozaïekvloer, badkamerbetegeling, schrijnwerk (deuren, trapleuning, ingemaakte kasten van voormalige drukkerij).

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 451.

Bron     : -
Auteurs :  Cappuyns, Toon
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83588 (Geraadpleegd op 02-12-2020)