Alleenstaande woning ()

Alleenstaande woning in neogotische stijl, waarvoor bouwaanvraag uit 1913 (jaartal zichtbaar op muurankers) naar ontwerp van Th. de Grooff.

Gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) dat voorzien is van een kroonlijst met klossen en een dakkapel boven de inkomtravee, voorzien van kunstleien. Rechts inkomtravee met reliëf van molen in het boogveld van het bovenvenster, verwijzend naar de vroeger achter de woning gelegen windmolen "De Tuymelaer" (1845-1905), waar nadien de moderne maalderij De Schepper in de plaats kwam. Vensterrisaliet met Brugse travee onder dakuitsprong met getrapte top, voorzien van overhoekse pinakels en decoratieve gevelankers. Zijgevels uitvoerig gedecoreerd met banden van gele baksteenmozaïek. De begane grond werd aangepast tot winkelfunctie en is momenteel een apotheek.

Bewaarde oorspronkelijke interieurelementen: pilasters met marmering en Korinthisch kapiteel, mozaïekvloer, badkamerbetegeling, schrijnwerk (deuren, trapleuning, ingemaakte kasten van voormalige drukkerij).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 451.

Auteurs:  Cappuyns, Toon

Neogotisch getint enkelhuis ()

Alleenstaand, neogotisch getint enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), waarvoor bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van Th. De Grooff. Vensterrisaliet met Brugse travee, uitlopend op getrapte top met overhoekse pinakels; jaarankers 1913. Rechts deurtravee met reliëf van molen in het boogveld van het bovenvenster. Tot winkelfunctie aangepaste begane grond.

Auteurs:  Kennes, Hilde