De Nieuwpoortmolen is een vroeg 20ste-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) waarvan enkel de romp bewaard bleef, gelegen op een hoogte met omringende populieren.
Een staakmolen op deze locatie werd voor het eerst vermeld in 1408 als eigendom van Simoen ser Thomas, heer van Oombergen. In 1911 brandde de toenmalige houten staakmolen af door een blikseminslag en nog datzelfde jaar werd begonnen aan de bouw van een stenen molen met hergebruik van onderdelen van de Steenpaalmolen in Opbrakel. De molen draaide tot circa 1949 maar in 1950 werden belangrijke onderdelen van het gaande werk zoals het Engels kruiwerk, het gietijzeren onderaandrijfwerk en de molenstenen overgebracht naar de stenen windmolen Ter Claere van Sint-Denijs. In 1983 werd de molenromp verbouwd tot woning.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. & Vandeweghe E. 2020: Romp van Nieuwpoortmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/358096 (geraadpleegd op ).
Ten noorden van de Provinciebaan, verwaarloosde bakstenen korenwindmolen, waarvan enkel de romp bewaard bleef, gelegen op een hoogte met omringende populieren, in een aantrekkelijk landschap. Reeds vermeld in 1408 als eigendom van Simoen ser Thomas. Sinds 1908 in puin.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Romp van Nieuwpoortmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/83589 (geraadpleegd op ).