erfgoedobject

Gendarmerie

bouwkundig element
ID: 83594   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83594

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gendarmerie
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

L-vormig complex van beschilderde baksteen, uit de 19de eeuw. Door zijn ligging en de aan de straatzijde open binnenplaats, een belangrijk element in het straatbeeld.

Woongedeelte van vier traveeƫn en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Voorheen rondboogvensters op de eerste bouwlaag, zoals in de achtergevel, thans aangepast en onder ijzeren I-balk; getoogde vensters op de tweede bouwlaag. De rechterzijgevel fungeert als voorgevel en is geritmeerd door bakstenen lisenen; aangepaste vensters onder I-balken en een rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting, bekroond met een driehoekig fronton.

Dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met getoogd muuropeningen en een rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gendarmerie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83594 (Geraadpleegd op 24-08-2019)