Tanneries de Fresin, voormalige leerlooierij

Voormalige leerlooierij, uit het eind van de 19de eeuw.

Rechthoekige, bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder plat dak, afgewerkt met een gesloten attiek op een baksteenlijst met rechte en overhoekse muizentandfries. De gevels tellen twaalf traveeën en zijn geritmeerd door baksteenpilasters; van krullen voorzien sierankers. Getoogde muuropeningen met metalen roedeverdeling. Ronde fabrieksschouw, versterkt met gesmeed ijzeren banden.

Interieur

Houten vloeren, via metalen I-balken rustend op ijzeren kolommen. Technische installaties (onder meer stoomketel en stoommachine voor de elektriciteitsproductie) werden begin 1977 uitgebroken; nog slechts enkele looitonnen, preparatietafels en een schakelbord Schilling & Goffin, Maastricht, bewaard.