erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 83610   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83610

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw, thans een tweegezinswoning; het woonhuis ligt met de voorgevel vlak aan de straat.

Gebouwen in witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf; zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen).

Ten zuidoosten, gaaf bewaard woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën, op een lage gepikte bakstenen stoel. Vijf beluikte vensters, waarvan links een bolkozijn; een woonhuisdeur met bovenlicht en een lagere, bijkomende deur, rechts; oorspronkelijk houtwerk. In de achtergevel zijn de lemen vullingen door cementblokken vervangen. Bakstenen linkerzijgevel met aandak en vlechtingen, een halfrond venstertje in de top. Kleine venstertjes in de rechterzijgevel. Aanbouwsel onder doorlopende dakrand, links tegen de achtergevel.

Ten noordwesten, dwarsschuur van vier traveeën op gepikte bastenen stoel; schuurpoort en een lager poortje. In de zijgevels zijn de lemen vullingen door bakstenen vervangen. Ten zuidwesten vervallen bakhuis van twee traveeën, blauwgekalkt.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83610 (Geraadpleegd op 26-05-2019)