Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Sint-Truidersteenweg
Locatie Sint-Truidersteenweg 569-571, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw, thans een tweegezinswoning; het woonhuis ligt met de voorgevel vlak aan de straat.

Gebouwen in witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf; zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen).

Ten zuidoosten, gaaf bewaard woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën, op een lage gepikte bakstenen stoel. Vijf beluikte vensters, waarvan links een bolkozijn; een woonhuisdeur met bovenlicht en een lagere, bijkomende deur, rechts; oorspronkelijk houtwerk. In de achtergevel zijn de lemen vullingen door cementblokken vervangen. Bakstenen linkerzijgevel met aandak en vlechtingen, een halfrond venstertje in de top. Kleine venstertjes in de rechterzijgevel. Aanbouwsel onder doorlopende dakrand, links tegen de achtergevel.

Ten noordwesten, dwarsschuur van vier traveeën op gepikte bastenen stoel; schuurpoort en een lager poortje. In de zijgevels zijn de lemen vullingen door bakstenen vervangen. Ten zuidwesten vervallen bakhuis van twee traveeën, blauwgekalkt.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lambrechts-Herk

Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.