erfgoedobject

Hospitaal Sint Bartholomeus

bouwkundig element
ID
83622
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83622

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig "Hospitaal Sint Bartholomeus", opgericht in 1868-1869 als "Gods- en gasthuis Sint-Bartholomeus" (zie gevelsteen) naar ontwerp van Eugène Gife, vergroot in 1947-1952 naar ontwerp van J. De Munter, heden "Hoger Instituut voor Kinesitherapie".

Oorspronkelijk U-vormig hospitaal van twee bouwlagen met voorgevel van dertien traveeën en haakse zijvleugels van zeven traveeën onder leien zadeldaken, in neotraditionele stijl. Bakstenen lijstgevels met banden van gesinterde baksteen geritmeerd door trapgevels van middenrisaliet en zijvleugels (zeven trappen + overhoeks topstuk); natuurstenen hoek- en negblokken; baksteenfries onder de kroonlijst. Kruiskozijnen en rondboogvormige tweelichten. Rondboogpoort in geprofileerde omlijsting onder gebogen waterlijst op bladwerkconsoles. In Jaak De Boeckstraat recentere vleugel van 1952 met aansluitend het "Hoger Instituut voor Verpleegkunde" van 1956 naar ontwerp van J. De Munter en E. Van Treeck, vergroot in 1963-1965 naar ontwerp van E. Van Treeck en R. Van Hekken.

  • DELVAUX H., Het Sint-Bartholomeusziekenhuis te Merksem 1868-1968, Merksem, 1968.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hospitaal Sint Bartholomeus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83622 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.