Burgerhuis in beaux-artsstijl

Historiek en context

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd door Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp door haar architect John Voet uit 1913. Opdrachtgever was de heer G. Van Stayen. De rijwoning kwam begin jaren 1920 geïsoleerd te liggen tussen de groep cottages door de aannemer-bouwmeester Gerard Kloppers, die het volledige pare bouwblok van de Acacialaan tussen Della Faillelaan en Berkenlaan beslaat.

"Voorspoed", met zetel op de Frankrijklei in Antwerpen, werd vermoedelijk in 1910 opgericht als bouwpromotor, hypotheekverstrekker en spaarkas. Afgevaardigd-beheerder was de Antwerpse ondernemer Joseph Nellens (1880-1934), liberaal senator vanaf 1923. Met zijn Société Immobilière Knocke Balnéaire, tekende deze laatste vanaf 1925 voor de verkaveling van het Albertstrand in Knokke en in 1930 voor de bouw van het Casino aldaar. Vóór de Eerste Wereldoorlog bouwde de maatschappij woningen en villa’s in diverse nieuwbouwwijken te Antwerpen zowel als in Sint-Mariaburg, in opdracht van particuliere klanten of voor verkoop ‘sleutel-op-de-deur’. Voor de periode 1910-1914 zijn een veertigtal bouwdossiers gerepertorieerd, vermoedelijk grotendeels toe te schrijven aan John Voet, die als architect aan de maatschappij verbonden was. In zijn ontwerpen bediende deze zich zowel van de klassieke beaux-artsstijl van de woning Van Stayen als van de cottagestijl met art-nouveau-inslag van de woning Maris. Na de heropstart in 1921, is de maatschappij in Antwerpen actief tot 1925, om zich vervolgens vermoedelijk op Knokke te concentreren. Uit deze laatste periode zijn enkele grotere bouwprojecten gekend, zoals de groep cottagevilla's in de Acacialaan door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié, het “Rubens Paleis” in de Carnotstraat, en twee reeksen van 133 en 112 rijwoningen in de Stadionstraat en de De Bosschaertstraat op het Kiel, door de architect François Dens.

Architectuur

De rijwoning in halfopen bebouwing, met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en het klassieke hoofdgestel, onderscheidt de lijstgevel zich door een parement uit natuursteen, met schijnvoegen in de pui en een arduinen plint. De symmetrische gevelcompositie legt de klemtoon op de middenas door middel van balkons met balustrade. Verder volgt de opstand een regelmatig schema met registers van rechthoekige muuropeningen, met diamantkopsleutel en guirlandes op de borstwering van de bovenverdiepingen en centraal in de fries. Vernieuwd schrijnwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Volgens de bouwplannen wordt de suite van salon en eetkamer op de begane grond, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Hierachter strekt zich over de volledige breedte van de woning de veranda met terras uit, waarbij de keuken aansluit. De eerste verdieping omvat twee vertrekken en een terras in de voorbouw en twee kamertjes in de achterbouw; de tweede verdieping beperkt zich tot twee kamers in de voorbouw.