Beluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beluik

Beschrijving

Nummer 8-38. Beluik met onregelmatig grondschema, achter brede (3 meter) open toegang. De inplanting en grondvorm dateert uit het eerste kwart van de negentiende eeuw, doch onderging in de loop van de negentiende eeuw een aantal aanpassingen. Circa 1836 werden de huizen nummer 32 en 34, evenals de kern van nummer 14 (verbouwd in 1852 en 1894) opgetrokken; nummer 10-12 kwamen circa 1880 tot stand door opsplitsing en verbouwing van een vroeger in binnenblok gelegen woonhuis. In 1884 tenslotte werd de rooilijn van het Berouw ter hoogte van dit beluik achteruit geschoven door sloping van de bebouwing aan de straatzijde, en kregen nummer 8, 38 en 40 een op de straat uitziende gevel.

Beluikhuizen van anderhalve bouwlaag, twee traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijk getoogde openingen, bij verschillende huizen verbouwd tot rechthoekige openingen met hardstenen dorpels. Verankerde gecementeerde gevels, vaak geverfd; gepikte plint.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent

Een gedeelte van het beluik, ter hoogte van de nummers 8 en 10, is gesloopt.