erfgoedobject

Steegbeluik

bouwkundig element
ID
83643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dubbel steegbeluik
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nummer 66-106. Interessant dubbel steegbeluik (straat) met gemeenschappelijke toegang. Van het beluik kwam in 1857 de rechtersteeg (nummer 60-62) klaar, toen achter een smalle overbouwde toegang; voor de huizen nummer 60-70 werden waarschijnlijk delen van een vroeger magazijn herbruikt. De huidige toegang, samen met de linkersteeg (nummer 84-106) dateren van 1860. De huisjes achteraan beide stegen (nummer 70, 72, 94 en 96) werden in 1867 over een beek gebouwd. Een datumsteen tegenover de toegang vermeldt: “.G. Douterligne - Beelaert -.- 1860”.
Toegang afgesloten door twee gietijzeren paaltjes, waarboven een sierlijke smeedijzeren bekroning. Gekasseide stegen.

Beide delen van beluik met eigen karakter. In het rechterdeel palen de woningen onmiddellijk aan de steeg; gemeenschappelijke sanitair-hygiënische voorzieningen bevinden zich aan het begin der steeg en onder de achterste huizen; kolenbakken in het midden. Woningen van twee bouwlagen, twee traveeën volgens repeterend schema, met uitzondering van nummer 66-68 en 72-74, onder zadeldaken (pannen). Openingen onder strekse boog, met hardstenen dorpels op de gelijkvloerse verdieping en doorlopende bakstenen druiplijst als dorpels op de verdieping. Verankerde witgekalkte gevels op gepikte plint.

In het linkerdeel bezitten de woningen telkens een voortuintje, thans bebouwd met houten constructies, van de steeg afgesloten door een bakstenen muurtje waarop ijzeren hekken. Toiletten aan de hoofdtoegang, en achteraan de steeg. De huizen zijn opgetrokken volgens een zelfde bouwschema als nummer 60-82.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steegbeluik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83643 (Geraadpleegd op )