Rij arbeiderswoningen

Beschrijving

Nummer 135-145. Restant van een rij van dertien arbeidershuizen, (nummer 121 tot 145) in 1837 door de familie Voortman gebouwd voor arbeiders uit haar nabijgelegen textielfabriek: één der weinige voorbeelden van arbeiderswoningbouw door een fabrikant. Het toont in welke mate deze woningen “beter” waren dan de doorsnee arbeidershuisvesting circa 1830-1840.

Rijhuizen van anderhalve bouwlaag, twee traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde openingen, en beluikte vensters, op begane grond; rechthoekige openingen op zolderverdieping; tegeldorpels. Witgekalkte verankerde gevels op gepikte plint.

Inwendig verdeeld in twee gelijkvloerse kamers, met per twee huizen gekoppelde schoorsteen in achterkamer; één zolderkamer. Elk huis met eigen achtertuintje circa 5 meter diep, met achteraan berghok en toilet.

• SCHOLLIERS P. & AVONDTS G. 1977: Herkomst, huisvesting, arbeids- en levensomstandigheden van de werkkrachten van het bedrijf A. Voortman N.V. Texas, De Gentse textielarbeiders in de 19de en 20ste eeuw 6, Brussel, 155-167.