erfgoedobject

Herenhuizen

bouwkundig element
ID
8365
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8365

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Samengevoegde neoclassicistische herenhuizen van het enkelhuistype van vier traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak met eenzelfde gevelordonnantie, uit de 19de eeuw. Linker pand: woonhuis van de voormalige textielfabriek Flamant. Geblokte arduinen bekleding van benedenverdieping onder een gekorniste puilijst; gecementeerd parement voor bel-etage en bovenverdieping. Rechthoekige vensters in een arduinen omlijsting met lekdrempels en bekronend druiplijstje, laatstgenoemde op de bel-etage ondersteund door consooltjes. Balkon met balustrade voor de vier centrale traveeën der bel-etage. Vleugeldeuren gevat in een vlakke arduinen omlijsting met druiplijstje. Hoofdgestel met cordon, fries en kroonlijst op consoles.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8365 (Geraadpleegd op 21-04-2021)