erfgoedobject

Herenhuizen

bouwkundig element
ID
8365
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8365

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samengevoegde neoclassicistische herenhuizen van het enkelhuistype van vier traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak met eenzelfde gevelordonnantie, uit de 19de eeuw. Linker pand: woonhuis van de voormalige textielfabriek Flamant. Geblokte arduinen bekleding van benedenverdieping onder een gekorniste puilijst; gecementeerd parement voor bel-etage en bovenverdieping. Rechthoekige vensters in een arduinen omlijsting met lekdrempels en bekronend druiplijstje, laatstgenoemde op de bel-etage ondersteund door consooltjes. Balkon met balustrade voor de vier centrale traveeën der bel-etage. Vleugeldeuren gevat in een vlakke arduinen omlijsting met druiplijstje. Hoofdgestel met cordon, fries en kroonlijst op consoles.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8365 (Geraadpleegd op )