erfgoedobject

Herberg Ons Huis

bouwkundig element
ID: 8367   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8367

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Ons Huis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamde "Herberg Ons Huis", oud huis "In de Lelie", zie gevelsteen. Dubbelhuis van vier traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (kunstleien en vorstkam) met aansluitende poorttravee uitlopend op een trapgevel onder een gecombineerd, respectievelijk haaks en lager zadeldak. Lijst- en topgevel in eclectische stijl, uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Oudere kern aangeduid door de steile dakhelling aansluitend bij die van de naburige panden, het oude dakgebint en de zandstenen kraagsteen aan de rondboogpoort in de achtergevel. Beschilderde bakstenen lijstgevel horizontaal gemarkeerd door arduinen sokkel (verlaagd) en cordons ter hoogte van de onder- en bovendorpels der rechthoekige vensters. Bovenvensters in een vlakke omlijsting van arduin, overspannen door ontlastingsboog. Kroonlijst op modillons. Twee houten dakkapellen onder een geknikt zadeldak. Verbouwde begane grond. Verticaliserende opbouw van de poorttravee: rondboogpoort in een beschilderde natuurstenen omlijsting met geprofileerd beloop op neuten voorzien van imposten en in de druiplijst opgenomen sluitsteen. Deurvenster met drielicht op de bel-etage gevat in een arduinen boogomlijsting met ingeschreven boogfries op deelzuiltjes boven de op consoles rustende tussendorpel; balkon met gesmeed ijzeren leuning steunend op drie consoles. Oculus in de top.

Haaks tegen de achtergevel: bakstenen bijbouw van twee verdiepingen, gemarkeerd door een traditionele rondboogdeur in een bepleisterde en beschilderde zandstenen omlijsting met geprofileerd beloop, imposten, druipsleutel en druiplijst als enige getuige uit eind 17de of 18de eeuw.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herberg Ons Huis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8367 (Geraadpleegd op 25-05-2020)