Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Zavelstraat
Locatie Zavelstraat 115, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Mooi hoevetje, uit de 19de eeuw, met ongewone schikking : achter het woonhuis, en evenwijdig ermee, de schuur; vóór het woonhuis de overige dienstgebouwen in L-vorm. Gelegen aan de straatkant, die afgezoomd wordt met een grachtje. Enkele haagbeuken achter het woonhuis, een waterput en enkele fruitbomen.

Woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op gepikte plint met bakstenen stoel. Gepikte stijlen (acht) en tussenstijlschoren: in de eerste travee, tegen de eerste tussenstijl en in de derde travee tegen de derde ankerbalk. Twee vensters, een zolderluik en een deur. Een gedeelte der linker zijgevel is versteend.

Kleine stalschuur van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. Laag poortje/ Twee aangebouwde, versteende traveeën onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Vernieuwde, grotendeels bakstenen dienstgebouwen onder pannen zadeldaken vóór het woonhuis.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.