Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde (zie rest van wal ten zuiden van hof) meerledige hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een begraasd erf, midden de vlakte, in nabijheid van zogenaamd "Hoeve Visart". Boerenhuis met achterliggende moestuin ten zuidoosten van erf. Noord gelegen boomgaard. Mooi perspectief op dorp met kerk en molen.

Boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zacht gebogen zadeldak met kort overstekende rand (mechanische pannen), gedateerd 1832 door middel van muurankers in oostelijke zijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw met witgekalkte lange gevels op gepikte plint. Zuidgevel met rechthoekige muuropeningen; beluikte vensters en deur met bovenlicht (kleine roedeverdeling). Noordgevel met gelijkaardige muuropeningen : smalle, beluikte vensters en deuren met bovenlicht (kleine roedeverdeling). Noordgevel met gelijkaardige muuropeningen : smalle, beluikte vensters en deuren met bovenlicht (kleine roedeverdeling). In oostelijke zijgevel : twee keldervensters met getralied bolkozijn, en twee houten kloosterkozijnen met beluikt benedenvak en kleine roedeverdeling, in de top. Klein aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen westelijke zijgevel.

Westelijke begrenzing van het erf gevormd door stallingen: verankerd gebouw van gele baksteen onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand, uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen naast spiegelboogvormige staldeuren. Gelijklopende dwarsschuur met wagenhuis onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overkragende rand op modillons, uit de 19de eeuw, als oostelijke begrenzing van erf. Lange gevels bestaande uit horizontale plankenbeschieting op geel bakstenen, door middel van steunberen geschraagde voeting. Verankerde bakstenen zijgevels voorzien van uilengat en asemgaten. Rechthoekige muuropeningen; schuurpoorten met spiegelboogdeurtje.

Ten westen van het huis gelegen nutsgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder gebogen, mank zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen). Bakstenen voeting en horizontale plankenbeschieting met uitstekende ankerbalken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi