Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Onze Lieve Vrouwstraat
Locatie Onze Lieve Vrouwstraat 5, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwpoort (actualisaties: 27-05-2008 - 29-05-2008).
  • Adrescontrole Nieuwpoort (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 16-08-2005.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Burgerhuis met neogotische inslag, van 1921 volgens cartouche, naar ontwerp van architect A. Golenvaux (Brussel). Enkelhuis van drie ongelijke traveeën met kelderverdieping en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien, mechanische pannen). Fraaie baksteenarchitectuur met verwerking van arduin voor bossage onder meer van sokkel en postamenten van vensterleuning; Euvillesteen (?) voor banden, druiplijsten, en consoles van erker. Sierankers. Linker-risaliet van twee traveeën met bekronende trapgevel voorzien van overhoeks topstuk. Korfboogvormige muuropeningen. Twee gekoppelde kelderopeningen met ijzeren hek. Erboven, twee gekoppelde deurvensters met tweedelig bovenlicht voorzien van kleine roedeverdeling, ingeschreven in verdiepte tudorboogomlijsting met boogveld in visgraatverband en gebogen druiplijst; door middel van rondbogen met ijzeren hekje opengewerkte leuning. Drielicht onder bakstenen druiplijst, rechthoekige bovenlichten met kleine roedeverdeling, en boogveld met doorlopende druiplijst, op eerste verdieping. Eenvoudiger drielicht met centraal spitsboogvenster, in geveltop. Deurtravee gemarkeerd door houten erker op consoles, met borstwering van baksteen in visgraatverband; gebogen lessenaarsdak (kunstleien) uitlopend op houten dakkapelletje tussen gootlijst op houten consoles. Korfboogdeur met twee gekoppelde rondboogvenstertjes als bovenlicht; uitgelengde spitsboogomlijsting met druiplijst.

  • Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 394.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Onze Lieve Vrouwstraat

Onze Lieve Vrouwstraat (Nieuwpoort)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.