erfgoedobject

Maria's huis

bouwkundig element
ID
83680
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83680

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Maria's huis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maria's huis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Maria's huis", volgens cartouche boven deur. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met dakkapel (afgewolfd zadeldak), van 1922 volgens gevelsteen tussen de uitgelengde consoles van de kroonlijst; naar ontwerp van architect L. Neyrinck. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint (arduin), sluitstenen van de getoogde muuropeningen en kozijnen van de begane grond. Lijstgevel met linker risaliet van twee traveeën uitlopend op dakvenster dat door bedaking en imitatievakwerk refereert naar de stijl van de Normandische landhuizen.

  • Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 253.

Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Maria's huis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83680 (Geraadpleegd op )