Hoekhuis met ommuurde voortuin

Gemeente Nieuwpoort

• Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Deels vrijstaand hoekhuis bij Willem Deroolaan

is beschermd als monument Hoekhuis met ommuurde voortuin

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Nr. 17 : Deels vrijstaand hoekhuis bij Willem Deroolaan; laag ommuurd voortuintje (fig. 205). Breedhuis met ongelijke trav. indeling van vijf + een trav. en twee bouwl. onder overstekend zadeldak (n // straat, mechanische pannen), uit het begin van de jaren 1920. Eclectische wederopbouwarchitectuur; variante op de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Imitatieve elementen : verhoogd risaliet met trapgevel, rechth. vensters verdiept in korf- en tudorboogomlijstingen met afzaat, getrapt dakvenster, geprofileerde schoorstenen met pilastertjes, zijtrapgevels, lagere l. zijtuitgevel met muurvlechtingen. Ook houtwerk aansluitend bij de traditionele kozijnconstructie : kruis-, drielichts- en bolkozijnen met kleine roedenverdeling en veelal beluikt benedenvak. Interpretatieve elementen. Erkervormige uitbouw van het risaliet; bekronende loggia onder luifel met twee natuurstenen zuiltjes en zijtrapgevels met rondbogige muuropening. Rechth. natuurstenen kozijnconstructie van rondboogdeur met gestrekte tussendorpel en tweedelig bovenlicht, tussen twee bolkozijnen met ijzeren hek; bovenlichten met glas-in-lood. Centrale erker van r. zijtrapgevel; houten vierlicht onder schilddak (leien), uitkragend op luifel (leien) met houten schoorstukken van drielicht op de begane grond.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi