erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Laurentius

bouwkundig element
ID: 83683   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83683

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotisch bedehuis van 1923 (aanbesteding : Leon van Eeghem, Brugge) ter vervanging van een op 25/10/1914 afgebrande kerk van 1863-’64 met oudere toren, welke op haar beurt een driebeukige kerk van 1635, uitbreiding van voormalig eenbeukig kerkje, verving; omringend kerkhof met waaiervormig gekasseide voetpaden, afgezet met haag en linderij.

Driebeukige hallenkerk als variante op de regionale baksteengotiek, zie de voorgeplaatste westtoren en zijbeuken, korter dan middenbeuk. Historiserende wederopbouw.

De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste centrale westtoren, een vijf traveeën tellende middenbeuk met vijfzijdige koorsluiting, vier traveeën lange zijbeuken met vlakke sluiting, vanaf tweede travee van middenbeuk; aanpalende zuidoostelijke sacristie. Verankerde gele baksteenbouw op gemarkeerde sokkel; leien bedakingen. Vierkante westtoren van drie geledingen onder naaldspits, als imitatieve variante op de toren van de Sint-Willibrorduskerk te Wulpen. Hoeksteunberen met versnijdingen ten gevolge uitgespaarde, centrale spitsboog. Korfboogdeur in geprofileerde rondboog met druiplijst; ronde oculus boven laatst genoemde; geprofileerd spitsboogvenstertje op afzaat in noord-(blind) en zuidgevel. Spitsbogig casement met ingeschreven drielob op doorlopende afzaat, ter hoogte van tweede geleding. Soortgelijk casement voorzien van galmgaten (tweelicht). Blinde oculi onder rechte borstwering. Eerste travee van middenbeuk, noordgevel: geprofileerd rondboogdeurtje onder tudorbogige druiplijst en soortgelijke beeldnis.

Traveeën van schip en koor gemarkeerd door steunberen met versnijdingen en geprofileerde spitsboogvensters (drielichten) op doorlopende afzaat. Zijbeuken eindigend op puntgevels met aandak en schouderstukken.

Driebeukig interieur onder houten spitstongewelven; spitsbogige scheibogen rustend op bakstenen zuilen met achtzijdige sokkel en kapiteel.

Mobilair: Neogotisch meubilair van 1924-’25; romaanse doopvont (arduin) tegen westgevel van noordelijke zijbeuk.

 • ROOSE-MEIER B. & VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische Bedehuizen. Provincie West-Vlaanderen. Kanton Nieuwpoort, Brussel, 1975, p. 17.

Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  : 1982

Aanvullende informatie

Het kerkhof is opgedeeld in percelen die worden afgebakend met hagen en toegankelijk zijn via een gietijzeren poortje. Interessante graftekens bestaande uit grafkruisen, pinakels, cippes, stèle met zerk, … in blauwe hardsteen, graniet [jaren 1970 – vandaag], daarnaast zijn er enkele kruisen in cimorné. Kindergraven vooraan aan de zuidkant, bestaande uit 1 gietijzeren en blauwgeschilderde houten kruisen. Twee opvallende grafmonumenten uitgevoerd door J. Eneman [Brugge] voor het echtpaar Monteyne-Besein [1910] en de heer S. Sissau en zijn twee echtgenoten E. Feryn en E. Logier [1909], bestaande uit een sokkel met daarop een engel, de ene staand en de andere zittend, in witte gietsteen [?]. Veel recente graftekens.

Auteurs : Mertens, Joeri
Datum: 02-05-2016

Tevens op het kerkhof: grafmonument met kruis voor soldaat Georges Nollet en diens familie.

 • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum: 02-05-2017

Relaties

 • Omvat
  Orgel kerk Sint-Laurentius
  Ramskapelle (Nieuwpoort)

 • Is deel van
  Hemmestraat
  Hemmestraat (Nieuwpoort)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Parochiekerk Sint-Laurentius [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83683 (Geraadpleegd op 15-10-2019)