Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen rondom onverhard erf, bereikbaar ten noorden via onverharde oprit; resten van wal ten zuiden en ten noordoosten; gelegen ten westen van dorpskom met het nabijgelegen industrieterrein van Veurne op de achtergrond. Ten noordwesten, boerenhuis van één travee met links paardenstal + vier traveeën + één travee met rechts opkamer en één bouwlaag, onder deels mank zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen); hoger opgetrokken boven opkamer; in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (?). Gecementeerde plint. Bouwnaad ter hoogte van de opkamer. Sporen van wijzigingen boven dichtgemetselde kelderopening rechts. Rechthoekige muuropeningen : beluikte vensters met geprofileerde tussendorpel, kozijndeur met verdeeld en getralied bovenlicht, en staldeur onder houten latei, verdiept in rondboogomlijsting. Getraliede, oorspronkelijk beluikte kozijnvensters in achtergevel. Linker zijgevel voorzien van aandak, schouderstukken en muurvlechtingen. Rechter zijgevel met sporen van muurvlechtingen; gedichte kelderopening met spoor van korfbogige (?) ontlastingsboog, en verdiept rechthoekig zoldervenster met kozijn.

Ten oosten, stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het huis) met dakvenster; gewijzigd in 1859, zie gevelsteen in rechter zijgevel. Recente rechthoekige muuropeningen naast getoogde staldeur. Radvormig uilengat in linker zijgevel. Rechts topstuk. Ten zuiden, dwarsschuur met links ingewerkt wagenhuis onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis) met kort overstekende rand. Lange gevel verstevigd met steunbeer. Rechthoekige schuurpoort en getralied wagenhuis. Zijgevels verlucht door middel van ronde uilengaten; ten oosten steunbeer.

Ten westen, stalgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, onder zadeldak, (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het huis), zonder verdere noemenswaardigheden. Vervallen wagenhuis met horizontale plankenbeschieting, achter de dwarsschuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi