Quisthoudtkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Quisthoudtkapel

Beschrijving

Zogenaamde "Quisthoudtkapel" zie binnenin bewaard schilderij van gelijknamige schilder († Ieper, 1953). Alleenstaande kapel middenin bebloemde tuin, aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, beschermheilige van de stad; gebouwd in 1930 als herinnering aan de oude kerk van Onze-Lieve-Vrouw ten Brielen, afgebroken in 1578 teneinde verdedigingswerken uit te voeren, en heropgebouwd buiten de stad (Brielen, Veurnseweg 110).

Eenbeukig kapelletje onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, leien), met overstekende dakrand op houten modillons, windborden aan korte gevelzijde. Rode baksteenbouw boven dito sokkel gemarkeerd door middel van arduinen band. Lange gevels geajoureerd door middel van driezijdige oculi, rondbogige toegangsdeur. Spitsboogvensters aan korte gevelzijde, onder meer Calvarieberg tegen gevel aan straatzijde. Bepleisterd interieur. Houten spitstongewelf.

Mobilair. Houten altaar achter gietijzeren hek, voorzien van twee beschilderde medaillons respectievelijk Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, en een leeuw houdende het wapenschild van Ieper, voorstellend.
Ernaast, schilderij gesigneerd J. Quisthoudt 1931, met opschrift: "Laatste sermoen van den H. Chrisolus 't Yper 303. 't Bloed der Martelaars stroomt opnieuw. Mijn leven is in Gods handen! Broeders bidt!".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine