Godshuis Marius Voet

Beschrijving

Voormalig godshuis "VOET". Gesticht door Marius Voet die in 1672 naast het godshuis Van Paemel een vervallen huis koopt; hij laat het vervolgens opnieuw opbouwen en per testament sticht hij dan nog twee huisjes. In 1865 worden de vensters verlaagd en de middenstijlen eruit verwijderd. Huidig uitzicht is het resultaat van een restauratie in 1985 naar ontwerp van architect J. Waes (Brugge): de oorspronkelijk drie huizen worden omgevormd tot twee woningen en deuren worden gedicht.

Twee woningen van telkens twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde Vlaamse gevels van baksteen, witbeschilderd boven een zwarte plint. Muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Weliswaar aangepaste vensteropeningen waarboven een dakvenster met tuitgevel en rechthoekige opening in rondboognis met driepasmaaswerk, op de borstwering reeds vernieuwde wapenschild van de familie Voet. Korfboogdeur.

Interieur. Bewaarde moerbalken.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia