Stadswoning

Beschrijving

Dubbelhuis ingeplant op de oude rooilijn; vier traveeën en twee verdiepingen afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde voorgevel met latere beraping en beschilderd opschrift: "MORRITA - SIGARENFABRIEK - MORRITA" wijzend op het in 1894 opgerichte bedrijf dat zijn productie stopte op 1 januari 1975.

Steekboogvensters gevat in een vlakke stenen omlijsting met kwarthol beloop en bekronend steekboogdruiplijstje met gestrekte uiteinden; houtwerk met grote roedeverdeling. Gelijkaardige deur gemarkeerd door uitgewerkte hoeken en sluitsteen met verstard rocaille motief. Gecementeerd linker aandak.

Aanpalend rechter gedeelte (nummer 3) van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Beraapte lijstgevel met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw. Oudere kern aangeduid door lange muurankers en deur voorzien van met frijnslag bewerkte, natuurstenen rechtstanden. Rechts, pakhuis van de voormalige sigarenfabriek. Met uitzondering van enkele kleine werktuigen werd onlangs de hele inboedel, archief inbegrepen, verwijderd.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle