• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk deels omwalde hoeve met omwalling aansluitend bij gracht, ingeplant midden weilanden ten noordwesten van de geplaveide kerkwegel naar Zoutenaaie. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met links stal, tengevolge van normale uitbreiding; waterpomp en regenwaterput tegen erfgevel; voorgelegen moestuin. Voorts, begraasd erf met dwarsschuur ten noordwesten, en lange onverharde oprit.

Ten noordoosten, boerenhuis met in het linker verlengde aanleunende stal. Woonhuis met vijf traveeën + een opkamertravee van één bouwlaag onder kort overstekend, gebogen zadeldak met hogere nok bij opkamer; oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw volgens oudere opkamer met aandaken afgewerkt met muurvlechtingen, kleine schouderstukken linkertopstuk. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt boven gepikte plint. Rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Getoogd opkamervenster met grote roedeverdeling en luiken. Voorts, rechthoekige muuropeningen met kozijn; luiken bij twee rechtervensters. Gesloten achtergevel met getoogde kelderopening ter hoogte van de opkamer. Rechterzijgevel, aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Links, stal van zes traveeën en één bouwlaag onder kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw. Ten noordwesten, dwarsschuur onder kort overstekend, licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op boerenhuis, Vlaamse en mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Lange wanden : stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting boven bakstenen voeting; versteend linker gedeelte.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi