Appartementsgebouw ontworpen door Geo Henderick

Beschrijving

Markant, onderkelderd hoekcomplex volgens een bouwaanvraag van 1927 ontworpen in opdracht en naar ontwerp van architect Geo Henderick (blinde gevelsignatuur op de pui van de hoektravee met vermelding "?/archit ?”) in een sobere, expressionistische baksteenarchitectuur in navolging van de Amsterdamse School.

Grotendeels symmetrisch hoekhuis, ontworpen met winkel op de gelijkvloerse verdieping, met respectievelijk twee, één en twee traveeën en vier en vijf bouwlagen onder een plat dak. Dynamische gevelbeëindiging, waarbij de gevel ter hoogte van de afgekante hoektravee gemarkeerd wordt door een terugspringende dakverdieping. De koepelvormige dakbekroning (koper) van de gebogen erker is afgelijnd met staande rode pannen. De twee flankerende traveeën worden afgelijnd door twee hoger oplopende, gecementeerde muurdammen, uitgewerkt als geometrisch vormgegeven sierstukken met een bol. Geel baksteenparement in kruisverband, op een vlakke gecementeerde en beschilderde onderbouw en arduinen plint. Gecementeerde, geometrische gevelornamenten in combinatie met decoratief metselwerk benadrukken de hoektravee bovenaan. Plastisch uitgewerkte gevel met een sterk verticaliserend effect door middel van drie doorlopende, gebogen erkers in de middelste traveeën, uitgevoerd in baksteenmetselwerk in koppenverband. De erkers rusten op een vlakke gecementeerde console, decoratief afgewerkt met een golfmotief. De brede rechthoekige vensters van de erkers worden horizontaal geaccentueerd door gecementeerde lekdorpels en lateien. Alle schrijnwerk is vernieuwd. Vernieuwde toegangen tot de winkel in de hoektravee en tot de appartementen aan de zijde van de Tennisbaanstraat.

Het hoekperceel bepaalt de kenmerkende, V-vormige plattegrond. Het appartementsgebouw omvat, volgens het bouwplan, in de kelder drie voorraad-, wijn- en kolenkelders voor de verschillende appartementen. Op de benedenverdieping bevindt zich centraal een winkel met twee grote etalages. Achter de winkelruimte bevindt zich links een keuken en rechts de inkomhal met het trappenhuis, die verbonden worden door een toilet. Achteraan het perceel wordt een klein koertje uitgespaard. De bovenverdiepingen omvatten in de hoektravee een salon of 'fumoir', geflankeerd door een eetkamer en keuken aan de linkerzijde en een grote en kleine slaapkamer aan de rechterzijde. De badkamer bevindt zich achteraan.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1927/T/17.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Rebecca Vanysacker, 2012-2013.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie