Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
De enige op de straat uitgevende gevel van de thans vervallen textielfabriek Flamant, welke voorheen heel het binnenblok begrepen tussen de Edingsestraat, de Sint-Annastraat, de Zakkaai en de Denderstraat besloeg, met toegangen in de vier straten. Merkwaardig geheel, dat in zijn ontwikkeling en bijbouwen een overzicht bood van de meest diverse industriële constructiesystemen van de tweede helft van de 19de eeuw (onder meer diverse types vloerconstructies: houtbouw, troggewelven tussen I-balken, gietijzeren zuilen, uit I-balken samengestelde kolommen, ijzeren liggers, vakwerkliggers, enzovoort; diverse dakconstructies, van aanleunende zadeldaken, beglaasde zadeldaken, raekemdaken, enzovoort). Het complex werd enige tijd geleden aangekocht door de stad Geraardsbergen, en in het bijbehorend woonhuis aan de Denderstraat nummer 25 werd het politiekantoor ondergebracht. Diverse delen van de fabrieksruimten werden sinds eind 1976 gesloopt. Bijzonder betreurenswaardig is nochtans dat de voordien praktisch intacte en unieke technische uitrusting reeds volledig vernield werd, onder meer een - aan de funderingen merkbaar - enorme stoommachine met vliegwiel, de stoomketels, de eind 19de - begin 20ste-eeuwse weefgetouwen, spoelmolens, ... enzovoort; hetzelfde geldt voor de archieven en technische bibliotheek. Een aantal houten handgetouwen (met vliegende schietspoel!) zouden in extremis gered zijn.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent. Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)