erfgoedobject

Teun de Eierboer

bouwkundig element
ID
83720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83720

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Teun de Eierboer
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De voornaamste bijzonderheid van de Eiermarkt is Teun de Eierboer. Eertijds stond er aan het uiteinde van de markt een openbare pomp bekroond met het witstenen beschilderde beeld van de eierboer. Volgens vrij betrouwbare bronnen zou het vervaardigd zijn door de Antwerpse beeldhouwer Peeter Scheemaeckers, vermoedelijk in 1683.

Bij de sloping van de pomp werd het beeld ondergebracht in het Oudheidkundig Museum Steen; later in het Museum voor Volkskunde. In 1909 besloot het college van burgemeester en schepenen een replica te doen maken en deze te plaatsen tegen de noordgevel van het warenhuis "Grand Bazar". Het nieuwe beeld is van de hand van de beeldhouwer Jan Kerckx. Het stelt Teun voor, zittend op zijn eierkorf en met een korf op zijn schoot. Aan de voorbijgangers biedt hij een ei te koop, en uit zijn rechter broekzak steekt een klomp. Teun is gekleed als een boer uit de 17de eeuw. Op de vernieuwde pijler (hardsteen) werd zijn wapenschild gebeiteld: een medaillon met drie eieren tussen de woorden: "Ik ben Teun/ de eierboer/ ook genaamd/ Teun Koekeloer/ alle grieven van het volk kozen/ mij als goede/ tolk/ Anno 1667".

In 1938 werd het nieuwe beeld als monument beschermd. Een grappige volkse kopie staat in een gevelnis Falconrui nummer 49.

De historische betekenis van de Eierboer: hij was de spreekbuis van het volk, die over elke belangrijke gebeurtenis in vinnige pamfletten zijn mening ten beste gaf.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Teun de Eierboer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.