Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Beschrijving

Op de scheilijn van nummers 14 en 16: laat-barokke Onze-Lieve-Vrouw met Kind van een onbekende maker, te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw. Het gepolychromeerde beeld uit witte natuursteen (vermoedelijk Gobertange) rust op een globevormige console uit grès. Boven de gekroonde Maria met het kind op de linkerarm, is een zinnebeeldige duif in een vergulde stralenkrans aangebracht. De console draagt een maansikkel, wolkendek, slang en cherubijntjes. Het geheel wordt beschermd door een halfrond metalen baldakijn, versierd met een sterrenband, een lambrekijn en kwastjes; smeedijzeren lichtarm met lantaarn. Bij de restauratie door Dirk Lenaerts in 2004, werd de polychromie van beeld, console en duif gereconstrueerd op basis van de oudste vrijgelegde kleurlagen.