Teksten van Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Onze-Lieve-Vrouwebeeld ()

Op de scheilijn van nummers 14 en 16: laat-barokke Onze-Lieve-Vrouw met Kind van een onbekende maker, te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw. Het gepolychromeerde beeld uit witte natuursteen (vermoedelijk Gobertange) rust op een globevormige console uit grès. Boven de gekroonde Maria met het kind op de linkerarm, is een zinnebeeldige duif in een vergulde stralenkrans aangebracht. De console draagt een maansikkel, wolkendek, slang en cherubijntjes. Het geheel wordt beschermd door een halfrond metalen baldakijn, versierd met een sterrenband, een lambrekijn en kwastjes; smeedijzeren lichtarm met lantaarn. Bij de restauratie door Dirk Lenaerts in 2004, werd de polychromie van beeld, console en duif gereconstrueerd op basis van de oudste vrijgelegde kleurlagen.

Auteurs:  Braeken, Jo

Gelegen op de scheilijn van nummers 14 en 16: Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op de linkerarm, onder een halfronde, versierde baldakijn waarin zwevende duif in stralenkrans. Onder Maria's voeten: maansikkel, wolkendek en slang, op sokkel in de vorm van een wereldbol, geflankeerd door gevleugelde engelenhoofdjes; in het vierde kwart van de 18de eeuw (?) te dateren. Smeedijzeren lichtarm, eenvoudig gekruld.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek