Teksten van Quinten Matsijsput

Putkevie Quinten Matsijs (2018)

Fraaie waterpunt ingeplant nabij de kruising van Blauwmoezelstraat en Maalderijstraat. Gotische smeedijzeren putkevie toegeschreven aan Quinten Matsijs en te dateren omstreeks 1490, op een neogotische hardstenen kuip met granieten voetstuk door stadsbouwmeester Gustave Royers uit 1900-1901.

De kevie bekroonde oorspronkelijk de bornput vóór het oude stadhuis, en werd omstreeks 1550 overgebracht naar de Handschoenmarkt. Het ijzersmeedwerk dat uit vier stijlen bestaat, uitlopend in pinakels en onderling verbonden door verstrengelde plantenranken, heeft als topstuk de bronzenfiguur van Brabo gekleed in Romeinse wapenrusting. Op de geleding van de stijlen, afwisselend een 'wildevrouw' en een 'wildeman' in dierenhuid.

Sinds het midden van de 19de eeuw, rustte de kevie op een vierkante bornput, versierd met een neogotische, geajoureerde maaswerkfries. Deze werd vervangen door de huidige cilindervormige kuip naar een ontwerp door stadsbouwmeester Gustave Royers uit 1900, uitgevoerd in 1901. Geprofileerde kuip uit blauwe hardsteen, op een getrapt voetstuk uit Schots graniet. De kuip draagt een omlopend opschrift in gotische letters: Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs / De liefde maeckte van den smidt eenen schilder.

  • Stadsarchief Antwerpen, plannen DWG#6535-6542; foto FOTO-OF#4500.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2018


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Quinten Matsijsput [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297912 (geraadpleegd op 14-06-2021)


Putkevie Quinten Matsijs (1976)

Nabij de Blauwmoezelstraat: fraaie Putkevie, toegeschreven aan Quinten Matsijs, te dateren omstreeks 1490. Oorspronkelijk op de bornput voor het stadhuis, circa 1550 overgebracht naar de Handschoenmarkt. IJzersmeedwerk van dooreengestrengelde ranken, bekroond door Brabo gekleed als Romeins krijger. Op het cilindervormig arduinen voetstuk dat van omstreeks 1940 dateert, het opschrift: Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs/ De liefde maeckte van den smidt eenen schilder.


Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum: 1976


Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Quinten Matsijsput [online], https://id.erfgoed.net/teksten/83723 (geraadpleegd op 14-06-2021)