Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van vijf bij één travee, drie bouwlagen en een insteekverdieping, onder een steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), dat van kort na 1563 dateert en vooruit springt ten opzichte van het aanpalende diephuis. De gevelbeëindiging en -bekroning in Lodewijk XIV-stijl, die de oorspronkelijke, vermoedelijk getrapte geveltop vervangen, gaan terug op een verbouwing uit 1708. De heer L. Smet gaf opdracht voor de huidige winkelpuien in zakelijke art-decostijl, naar een ontwerp door architect J. Janssens uit 1937.

De lijstgevel heeft een zandstenen parement verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Opengewerkt met een skeletstructuur, is de bovenbouw opgebouwd uit registers van gekoppelde bolkozijnen op de insteekverdieping, en kruiskozijnen met getraliede bovenlichten in verkleinende ordonnantie op beide bovenverdiepingen, elk met kwarthol geprofileerde dagkanten en monelen. Dit schema is dooregtrokken in de zijgevel. De gevelbeëindiging bestaat uit een gekorniste en rijk geprofileerde daklijst op trigliefconsoles, in de drie middentraveeën bekroond door een driehoekig fronton waarin een omlijste ovale oculus. Het geheel is uitgevoerd in blauwe hardsteen voor het lijstwerk, de consoles en het fronton, en zandsteen voor het tympaan, en afgewerkt met een houten kroonlijst. Gekoppelde winkelpuien met zijportaal, gevat in een tweekleurige bekleding van faïencetegels (Helman, Sint-Agatha-Berchem), met siersmeedwerk in de winkeldeuren en keldermonden. Achtergevel: bepleisterde, verankerde puntgevel met aangepaste bovenvensters, een bolkozijn en rechthoekig luik in de geveltop.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#6932; foto FOTO-OF#6093.