erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw met kind

bouwkundig element
ID: 83725   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83725

Juridische gevolgen

Beschrijving

Barokke Onze-Lieve-Vrouw met kind, toegeschreven aan de beeldhouwer Alexander Van Papenhoven. Het beeld rust tegen de rechter zijpenant van een neoclassicistisch winkelhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, dat deel uitmaakt van de huizenrij rond het “Nieuwerck” van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal.

De gekroonde Madonna in een zwierig gedrapeerd gewaad, draagt het gekroonde Kind op de linkerarm. Het beeld rust op een gebogen, geprofileerde console, versierd met gevleugelde engelenhoofden en een schelp. Het casement draagt het pschrift: "GY SYT SCHOON ENDE SIERLYCK - LETTER WISSEL – O. SY SCYNT HIER GELYCK DE SON". Bij de restauratie door David Natidze in 2008, kreeg het natuurstenen beeld een monochrome afwerking in steenkleur, en een nieuwe luifel als bescherming. De vergulde stralenkrans met Mariamonogram, verwijderd in 1980, werd opnieuw aangebracht. Smeedijzeren lichtarm met lantaarn.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018

Aanvullende informatie

Het correcte opschrift blijkt: "GY SYT SCHOON / ENDE SIERLYCK / LETTER WISSEL / O, SY SCYNT HIER / GELYCK DE SON". De vermelding 'letter wissel' wijst erop dat de eerst en de tweede zin een anagram vormen. Het beeld werd in 2008 gerestaureerd. Bij deze restauratie werd geopteerd voor een beschermende luifel en voor het (opnieuw) aanbrengen van een stralenkrans. Ook de zware kroon van Maria werd door een bescheidener exemplaar vervangen.
  • https://www.flickr.com/photos/erfgoed/6278077242/ (geraadpleegd op 20 januari 2015).
Auteurs : Vereenooghe, Tijl
Datum: 20-01-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze-Lieve-Vrouw met kind [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83725 (Geraadpleegd op 02-07-2020)