Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de heer J. Van Noten. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Op het achter aanpalende perceel aan de Verversrui, liet Jean Van Noten in 1866 door de architect Joseph Antoine Hompus een imposant herenhuis optrekken.
Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat de voorname rijwoning met enkelhuisopstand drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint met getraliede keldermonden. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet in de linker travee. Dit laatste wordt op de begane grond gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort in een vlakke omlijsting met neuten, geprofileerde dagkanten en een gestrekte waterlijst, en op de eerste verdieping door een geriemde vensteromlijsting en een waterlijst op voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de begane grond, de eerste verdieping en in de topgeleding van het risaliet gevat in vlakke omlijstingen met geprofileerde dagkanten. De vensters van de eerste verdieping rusten op de puilijst, deze van de begane grond en eerste verdieping op individuele lekdrempels, respectievelijk met voluutconsoles en onderdorpel. Fraaie gietijzeren borstweringen op de eerste, en eenvoudige stangvormige parapetten op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, en een gekorniste houten kroonlijst op voluutconsoles waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten koetspoort met ijzeren traceringen in het bovenlicht, vensterschrijnwerk en een gietijzeren voetschraper.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280906 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw, gemarkeerd door brede, gekorniste puilijst. Licht vooruitspringende linkertravee met poort; venster van de bel-etage geaccentueerd door waterlijst met tandlijst op consooltjes. Rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden; lekdrempels van de begane grond op consooltjes; op de hoofdverdieping verrijkt met gietijzeren leuning. Gekorniste kroonlijst gestut door gegroefde modillons, onderling verbonden door geleed kordon en afgewisseld met panelen. Rechthoekige poortomlijsting met licht geprofileerd beloop, eindigend op de plint, die verder geopend is met getraliede keldervensters.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/83728 (geraadpleegd op ).