Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Beschrijving

Op het hoekhuis van Lange Sint-Annastraat en Ossenmarkt: gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op de linkerarm, geplaatst in 1862, ter vervanging van een ouder exemplaar. Het beeld werd beschadigd door brand in januari 1977 en vervolgens opgeknapt. Opnieuw behandeld door Jeroen Boel in 2007.

Het wit geschilderde, natuurstenen beeld waarvan de beeldhouwer niet gekend is, rust op wereldbolvormige sokkel met wolkjes en slang, eindigend op een engelenhoofd. Boven het beeld een zinnebeeldige duif, waarvan de oorspronkelijke stralenkrans is verdwenen. Het geheel wordt bekroond door een metalen baldakijn, en is voorzien van een smeedijzeren lichtarm met lantaarn.