erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID
83738
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83738

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat in kern opklimt tot de 17de eeuw, en in 1844 in neoclassicistische stijl werd aangepast in opdracht van Maria Bordinckx, overste van het karmelietessenklooster. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. De werken betroffen het vervangen van de rondboogdeur van het type 'diamantpoortje' door een rechthoekige deur, en het aanpassen van de kruiskozijnen op de bovenverdieping tot rechthoekige vensters met doorgetrokken lekdrempels. Destijds werd het pand in de middenas nog bekroond door een vermoedelijk classicistische dakkapel met vleugelstukken en een driehoekig fronton.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen met slanke penanten, vroegere kruiskozijnen, getralied op de begane grond, op doorgetrokken lekdrempels uit blauwe hardsteen op de bovenverdieping. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur en smeedijzeren waaier met een ruitpatroon van kruisende pijlen en een rozet uit 1844.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1844#196.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.