erfgoedobject

Suikerraffinaderij Peten

bouwkundig element
ID
83740
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83740
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Industrieel complex van de suikerraffinaderij Peten, op de hoek van Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat, in drie fasen opgetrokken in opdracht van Auguste Peten naar ontwerpen door de architect Frans Van Dijk uit 1890, 1901 en 1913. Gesloopt omstreeks 1985 voor de bouw van een sociaal wooncomplex van huisvestingsmaatschappij Huisvesting-Antwerpen.

Frans Van Dijk maakte aan het begin van zijn loopbaan naam als medeontwerper van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats. Omstreeks de eeuwwisseling deed hij zich opmerken met enkele van de meest opvallende huizengroepen in de wijk Zurenborg waaronder "Boudewijn met de IJzeren Arm" en "Scaldis" aan de Cogels-Osylei, en het imposante Grand Hôtel Métropole in de Leysstraat. Als een van de uitverkoren architecten van de Antwerpse elite, de financiële wereld en het bedrijfsleven, beoefende hij zijn carrière lang een monumentaal architectuuridioom van eclectische signatuur.

De eerste bouwfase van de suikerraffinaderij Peten uit 1890 betrof het centrale bouwvolume van zes traveeën, dat in 1901 aan de linkerzijde werd uitgebreid met een volume van vier traveeën, en in 1913 met het afgeschuinde hoekvolume van twaalf traveeën. Het imposante geheel op een U-vormige plattegrond met binnenplaats, telde vijf bouwlagen onder een pseudo-mansarde met dakkapellen. Eenvoudige opstanden in baksteenbouw op een hardstenen plint, geritmeerd door registers van steekboogvensters met lekdrempels. Rechthoekige inrijpoort en deur in de vijfde travee, en getraliede drielichten op de begane grond van de eerste vier traveeën, overspannen door ijzeren I-balken met rozetten. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Op het dak betonnen watertank op een open betonnen staketsel; de tank is doorboord door korte ronde, aan top uitkragende fabrieksschouw.

Interieur uitgevoerd in zware betonconstructie (Hennebique-systeem?), met vlakke betonvloeren, op betonbalken, gedragen door betonnen kolommen en door de bakstenen buitenmuren; scheimuren in baksteenmetselwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#1478, 1901#1738 en 1913#3521.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Suikerraffinaderij Peten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83740 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.