erfgoedobject

Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna

bouwkundig element
ID
83746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83746

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opmerkelijke en specifieke gebouwen op Linkeroever zijn de ventilatiegebouwen van de Sint-Anna- en Waaslandtunnel, van 1933 naar ontwerp van E. Van Averbeke, respectievelijk gelegen aan Beatrijslaan ter hoogte van Blancefloerlaan en aan einde van tunnel op Ch. De Costerlaan.

Toegangs- en ventilatiegebouw van de Sint-Anna- of voetgangerstunnel identiek aan dat op Sint-Jansvliet op rechteroever.

Gewapend betonskelet van drie bouwlagen met bekleding van gele baksteen en gebruik van natuursteen voor omlijstingen en (kroon)lijsten; metalen ramen. Hoger opgaande en licht uitspringende hoekpartijen geopend door middel van smalle, doorlopende vensterpartijen. Middentravee horizontaal geaccentueerd door vensterregisters, doorgetrokken omlijstingen en aflijnende luifel. Op begane grond: aanvankelijk open, nu beglaasde galerij aan noord-, west- en zuidzijde .


Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

  • Is deel van
    Scheldekaaien

  • Is deel van
    Voetgangerstunnel Sint-Anna

  • Is gerelateerd aan
    Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83746 (Geraadpleegd op 25-06-2021)