Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna

Beschrijving

Opmerkelijke en specifieke gebouwen op Linkeroever zijn de ventilatiegebouwen van de Sint-Anna- en Waaslandtunnel, van 1933 naar ontwerp van E. Van Averbeke, respectievelijk gelegen aan Beatrijslaan ter hoogte van Blancefloerlaan en aan einde van tunnel op Ch. De Costerlaan.

Toegangs- en ventilatiegebouw van de Sint-Anna- of voetgangerstunnel identiek aan dat op Sint-Jansvliet op rechteroever.

Gewapend betonskelet van drie bouwlagen met bekleding van gele baksteen en gebruik van natuursteen voor omlijstingen en (kroon)lijsten; metalen ramen. Hoger opgaande en licht uitspringende hoekpartijen geopend door middel van smalle, doorlopende vensterpartijen. Middentravee horizontaal geaccentueerd door vensterregisters, doorgetrokken omlijstingen en aflijnende luifel. Op begane grond: aanvankelijk open, nu beglaasde galerij aan noord-, west- en zuidzijde .

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita