Afspanning Cantine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Cantine

• is aangeduid als beschermd monument Afspanning Cantine

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arenbergpark

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Arenbergpark en omgeving

Beschrijving

Voormalige afspanning van het kasteel van Arenberg, zogenaamd "Cantine". Vorm van een gesloten hoeve met rechthoekige binnenplaats.

Voorgevel uit het einde van de 18de eeuw, voorzien van rechthoekige vensters met uitstekende sluitsteen en een rondbooginrijpoort; wapenschild der kasteelheren sterk beschadigd tijdens de Franse Omwenteling. Uitziende op het binnenplein: rechts, korte zijde, het wagenhuis gedateerd 1741; op de lange zijde: stalvleugel met twee zijtrapgevels, aan de straatzijde gedateerd 1641 en voorzien van het wapen der Arenbergs; grote rondbooginrijpoort, sporen van kleine vensters en deuren, heden verbouwd; links, op de korte zijde, eveneens verbouwde stallen.

De gedenksteen, herinnerend aan de aanleg van de dreef naar Leuven in 1596, werd na afbraak van het monumentje dat hem vroeger bevatte, ingemetst in de rechter zijgevel van het complex.