erfgoedobject

Afspanning Cantine

bouwkundig element
ID: 83764   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83764

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Afspanning Cantine
  Deze bescherming is geldig sinds 23-12-1980

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Cantine
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Arenbergpark en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 23-12-1980

Beschrijving

Voormalige afspanning van het kasteel van Arenberg, zogenaamd "Cantine". Vorm van een gesloten hoeve met rechthoekige binnenplaats.

Voorgevel uit het einde van de 18de eeuw, voorzien van rechthoekige vensters met uitstekende sluitsteen en een rondbooginrijpoort; wapenschild der kasteelheren sterk beschadigd tijdens de Franse Omwenteling. Uitziende op het binnenplein: rechts, korte zijde, het wagenhuis gedateerd 1741; op de lange zijde: stalvleugel met twee zijtrapgevels, aan de straatzijde gedateerd 1641 en voorzien van het wapen der Arenbergs; grote rondbooginrijpoort, sporen van kleine vensters en deuren, heden verbouwd; links, op de korte zijde, eveneens verbouwde stallen.

De gedenksteen, herinnerend aan de aanleg van de dreef naar Leuven in 1596, werd na afbraak van het monumentje dat hem vroeger bevatte, ingemetst in de rechter zijgevel van het complex.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

 • Is deel van
  Arenbergpark

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Afspanning Cantine [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83764 (Geraadpleegd op 24-11-2020)