Personeelswoning bij woning de Lausnay

Beschrijving

Enige overblijvende dorpswoning van drie gekoppelde identieke woningen die volgens het kadasterarchief in 1859 gebouwd werden door notaris Celestin Van Cromphout naast zijn pasgebouwde herenhuis (nummer 15). Volgens overlevering bestemd als personeelshuisje horende bij de notaris- en latere burgemeesterswoning. Door afbraak van de aanpalende gebouwen en de inplanting van de nieuwbouw meer achterin, nu een deels vrijstaande woning.

Dorpswoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder vernieuwd zadeldak (leien). Eenvoudige gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel horizontaal gemarkeerd door twee geprofileerde lijsten ter hoogte van de borstwering. Rechthoekige deur en vensters, vernieuwd houtwerk.

• Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 26.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena