erfgoedobject

Brouwerswoning Wierinck

bouwkundig element
ID
83822
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83822

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Wierinck
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Wierinck
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig huis van brouwer en burgemeester Jules Wierinck gebouwd bij de voormalige Brouwerij Wierinck, heden villa met notariskantoor. Aanvankelijk stokerij, opgericht door de weduwe van Karel Wierinck en door Ivon Wierinck in 1875, brouwerij opgestart in 1905. Later gekend als Brouwerij Cambrinus. Activiteiten stopgezet circa 1964.

Ruime villa uit het interbellum met voormalig bedrijfsgebouw in de tuin aan een gekasseide oprit. Aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met twee toegangshekken. De opdrachtgever voor de villa was volgens de bouwplannen van 1937 brouwer Jules Wierinck en de architect Joseph Verloo uit Gent. De twee bouwlagen hoge villa is kenmerkend voor de bakstenen villabouw uit het interbellum. Op de borstwering boven de inkom is een jaartalsteen aangebracht met de brouwersattributen en het bouwjaar 1937.

Opgetrokken uit rode baksteen onder schilddak van rode leipannen met hoge rookkanalen, met naar het westen en de bedrijfsgebouwen gerichte voorgevel. Geaccentueerde centrale deurpartij met overluifelde rondboogvormige beglaasde vleugeldeur in een omlijsting van zandsteen, voorafgegaan door een bordes met bakstenen trap, en geflankeerd door twee rondboogvensters. Daarboven op de verdieping erker met zitkamer verlicht door een rondboogvormig vijflicht. Links, uitspringend vensterrisaliet met verdiepingloggia. Voorts rechthoekige muuropeningen in een zandstenen omlijsting.

De zuidgevel aan de straatzijde wordt gemarkeerd door de halfronde uitbouw van het salon met erboven een terras aan de slaapkamer. Aan de noord-oostzijde zijn de dienstingang en de dienstruimten ondergebracht.

  • Gemeentearchief Berlare, 874.1, Overmere – bouwvergunningen 1950 en vroegere jaren.
  • Gemeentearchief Berlare, Overmere, Register van besluiten van het kollegie van Burgemeester en Schepenen, 1 sept. 1866 – 1905.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 142.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 203.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning Wierinck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83822 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.