• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalig huis van de olieslagersfamilie Haentjens. Volgens gegevens uit het kadaster richtte landbouwer Pieter Frans Haentjens in 1843 links voor zijn huis aan de straat een paardenoliemolen op. Zijn achterin gelegen woning vergrootte hij in 1859 met een landgebouw. In 1874 breidde opvolger Karel Edmond Haentjens de olieslagerij uit en vormde ze om tot een stoomolieslagerij. Alsnog volgens het kadasterarchief, verbouwde hij circa 1908 zijn woning en vergrootte hij de olieslagerij en breidde ze uit met een suikerdrogerij waarvoor hij reeds in 1893 van het gemeentebestuur een vergunning verkreeg. Na uitbreiding en omvorming tot stoomgraanlijnkoekmaalderij in de jaren 1920 door de gebroeders Maurice en Cyriel Haentjens werden de bedrijfsgebouwen circa 1930 door de Lokerse industrieel Morel herbestemd tot elektrische haarsnijderij.

Alleenstaand huis achterin gelegen in aangelegde tuin, van de straat afgesloten met opvallend hekwerk in art-decostijl; ijzeren afsluiting met zonnemotief op concaaf geplaatste geel bakstenen muurtjes afgewerkt met zwarte tegels en tussen de ronde stijlen met zwart geglazuurde stenen.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Kleurrijke voorgevel met parement van witte geglazuurde baksteen met speklagen en ontlastingsbogen van groene baksteen op arduinen plint. Decoratief parament vermoedelijk bij verbouwing in 1908 door Karel Edmond Haentjens, ter vervanging van een veel soberdere gevelafwerking (zie oude prentbriefkaart), aangebracht. Lijstgevel afgelijnd door tegelfries met florale motieven en kroon- en tandlijst op consoles. Op de borstwering onder de bovenvensters omlijste tegeltableaus met bloemstukken in vazen. Getoogde vensters met bewaard schrijnwerk. Originele paneeldeur met opengewerkt paneel met glas en ijzer en bovenlicht met glasraam met opkomende zon, gevat in geprofileerde arduinen omlijsting. Linker zijgevel gecementeerd met schijnvoegen.

• Gemeentearchief Berlare, Overmere, Register van besluiten van het kollegie van Burgemeester en Schepenen, 1 sept. 1866 – 1905.
  • Een eeuw Overmere in beeld 1900-2000, Heemkundige Kring Overmere, XVIII, 4, 2000, p. 180.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 32.