Teksten van Sociale woonwijk De 13 Huizen

Sociale woonwijk De 13 Huizen ()

Bouwgeschiedenis

Klein naoorlogs sociaal huisvestingsproject van 13 woningen, in 1953-1954 gebouwd door de lokale maatschappij Hulp in Woningnood naar ontwerp van architect Alphonse Burm (Berlare). Tussen 2006 en 2008 werd dit geheel gerenoveerd door de maatschappij (inhuldiging 23 mei 2008, zie gedenkplaat).

Typering en beschrijving

“De 13 huizen” is een typisch voorbeeld van de kleinschalige hoven met sociale woningen uit de naoorlogse jaren. Twaalf huizen met voortuin werden in U-vorm gegroepeerd rondom een rechthoekig plein dat grenst aan de steenweg: geschakeld per twee (nummers 48-50) en in twee rijen van vijf tegenover elkaar (nummers 38-46 en nummers 52-60). Eén half vrijstaand huisje met voortuintje is ingeplant opzij daarvan aan de steenweg zelf (nummer 36). Het betreft doorsnee woningen van het enkelhuistype met twee traveeën van één bouwlaag of met gekoppelde venstertravee voorzien van bovenverdieping verenigd onder een hoge puntgevel.Liggende rechthoekige vensters waaronder gekoppelde klimmende houten dakkapellen. Het schrijnwerk is gewijzigd.

Naar materiaalgebruik en stilistisch zijn de huisjes typerend voor de eenvoudige neotraditionele vormgeving die massaal gehanteerd werd voor sociale huisvestingsprojecten in de jaren 1950. Enerzijds sluit deze architectuur aan bij de huizen in regionalistische baksteenbouw met brede puntgeveltoppen uit de tuinwijken van de jaren twintig. Anderzijds bevat deze architectuur elementen van eigentijdse conventionele landelijke woningbouw zoals gebruik van breukstenen plint, schuine hoeksteunberen en overstekende steile pannen zadeldaken.

Evaluatie

Architecturale en stedenbouwkundige waarde als klein maar representatief voorbeeld van de traditioneel geïnspireerde architectuur en inplanting die vele naoorlogse sociale woonwijken kenmerkt. Bepalende erfgoedelementen zijn de inplanting, de architecturale schaal, het silhouet, volume, coloriet en materiaalgebruik.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam OVERME_DENDERMST_4260.
  • BOUQUÉ E. 2008: De "13 huizen" werden alle 9 gerenoveerd, Heemkundige Kring Overmere XXVI.4, 153-160.
  • BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert; Duchêne, Helena

Tuinwijk 13 Huizen ()

Kleinschalige sociale woonwijk, lokaal de "13 huizen" genaamd. Na vergunning verleend eind 1953 gebouwd naar ontwerp van architect Alphonse Burm (Berlare), in opdracht van de Overmeerse sociale huisvestingsmaatschappij "Hulp in Woningnood" en in gebruik genomen in 1954 (zie kadasterarchief).

Ensemble van 13 sociale woningen die een bescheiden tuinwijk vormen, samengesteld uit halfvrijstaande woningen en rijhuizen. 12 huizen met voortuin werden in U-vorm gegroepeerd rondom een rechthoekig plein dat grenst aan de steenweg: geschakeld per twee (nummers 48-50) en in twee rijen van vijf tegenover elkaar (nummers 38-46 en nummers 52-60). Eén half vrijstaand huisje met voortuintje ingeplant opzij daarvan aan de steenweg zelf (nummer 36). Eenvoudige woningen van het enkelhuistype met twee traveeën van één bouwlaag of met gekoppelde venstertravee voorzien van bovenverdieping verenigd onder een hoge puntgevel. Renovatiewerken (2006-2007) met behoud van het uitwendige voorkomen door de bouwmaatschappij "Hulp in Woningnood", ging gepaard met een nieuwe aanleg van het verkeersvrij gemaakte binnenplein en van de aanpalende voortuintjes, ingehuldigd op 23.05.2008 (zie gedenkplaat).

Naar materiaalgebruik en stilistisch zijn de huisjes typerend voor de doorsnee en vrij traditionele woningen gerealiseerd binnen Vlaamse sociale huisvestingsprojecten met tuinwijkkarakter uit de jaren 1950. Enerzijds aansluitend bij het type tuinwijkhuis dat al tijdens de jaren 1920 veel voorkwam in "regionalistische" baksteenbouw met brede puntgeveltoppen en anderzijds met elementen van eigentijdse conventionele landelijke woningbouw zoals gebruik van breukstenen plint, schuine hoeksteunberen en overstekende steile pannen zadeldaken. Liggende rechthoekige vensters waaronder gekoppelde klimmende houten dakkapellen. Schrijnwerk gewijzigd.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena